Zapytania ofertowe 3/2021
ZAPYTANIE OFERTOWE NA USŁUGĘ:
PRZYGOTOWANIA I DOSTARCZANIA POSIŁKÓW (USŁUGA CATERINGOWA) DLA DZIECI I MŁODZIEŻY UCZĘSZCZAJĄCYCH
DO ZESPOŁU SZKOLNO-PRZEDSZKOLNEGO W KOKANINIE
Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kokaninie zaprasza potencjalnych wykonawców
do składania ofert na realizację usługi przygotowania i dostarczania posiłków (usługa cateringowa)
dla dzieci i młodzieży uczęszczających do
Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kokaninie
w roku szkolnym 2021/2022
Kokanin, dnia 02.08.2021r.
ZAPYTANIE OFERTOWE
na usługę:
PRZYGOTOWANIA I DOSTARCZANIA POSIŁKÓW (USŁUGA CATERINGOWA)
DLA DZIECI I MŁODZIEŻY UCZĘSZCZAJĄCYCH DO ZESPOŁU SZKOLNO-PRZEDSZKOLNEGO W KOKANINIE W ROKU SZKOLNYM 2021/2022
I ZAMAWIAJĄCY:
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kokaninie
Kokanin 67, 62-817 Żelazków
tel. 62 761 29 21, e.mail: sekretariat@zspkokanin.pl
II PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA:
Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczenia w dni nauki szkolnej gotowych posiłków (catering) dla dzieci i uczniów uczęszczających do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kokaninie.
Usługa cateringowa będzie obejmować:
- Przygotowanie i dostawę gotowych posiłków w ilości około 35 porcji dla dzieci
w wieku przedszkolnym (3 - 6 lat):
- śniadania,
- pełne obiady (dwa dania),
Zaplecze szkoły przystosowane jest do wydawania posiłków.
- Przygotowanie i dostawa gotowych posiłków w ilości około 20 porcji dla uczniów (7-15 lat) uczęszczających do szkoły podstawowej – pełne obiady (dwa dania).
Zaplecze szkoły przystosowane jest do wydawania posiłków.
III. OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA/OCZEKIWANIA OD WYKONAWCY:
- Posiłki powinny być dostarczane w termosach i pojemnikach, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty i certyfikaty.
- Wykonawca będzie dostarczał posiłki własnym transportem, gwarantując utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
- Transport posiłków powinien odbywać się samochodem przystosowanym do przewozu żywności, na który Wykonawca posiada odpowiednie dokumenty potwierdzające dostosowanie pojazdu.
- Liczba posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci i uczniów. O liczbie posiłków Wykonawca będzie informowany w dniu roboczym poprzedzajacym wykonanie usługi
w godzinach 13.00 – 14.00.
- Posiłki powinny być dostarczane bezpośrednio do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego
w Kokaninie w dniach roboczych (tj. dni nauki szkolnej i w okresie funkcjonowania przedszkola), od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni świątecznych, uwzględniają przerwy w pracy szkoły/przedszkola.
- Dostawy posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym (3-6 lat) - pełne obiady, śniadania i podwieczorki - od 01września 2021r. do 31 sierpnia 2022r.
- Dostawy posiłków dla uczniów uczęszczających do szkoły podstawowej - pełne obiady - od 02 września 2021 r. do 25 czerwca 2022r.
- Dokładna data uruchomienia dostawy posiłków zostanie przekazana Wykonawcy przez Dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kokaninie.
- Śniadania, obiady, podwieczorki powinny być dostarczane do placówki oświatowej do godz. 8:00. W sytuacjach szczególnych istnieje możliwość zmiany godzin dostarczania posiłków przez Zamawiającego po wcześniejszym uzgodnieniu.
- Podwieczorek typu bułka, drożdżówka, owoc powinny być zapakowane każdy oddzielnie np. w folię, papier, woreczek śniadaniowy.
- Dzienny jadłospis obejmuje:
ŚNIADANIE ( do wyboru w kolejnych dniach):
- a) kakao 2 razy w tygodniu, herbata 3 razy w tygodniu– min. 200 ml
- b) porcja płatków – 40 g (kukurydziane, smakowe np. czekoladowe, miodowe) z mlekiem - 150 ml mleka półtłustego - 1 raz w tygodniu
- b) kasza mannna z sokiem – min. 250 ml
- c) kanpaki – pieczywo (70 g) z serami/wędliną /pastą jajeczną/ pasztetem (20g) i warzywa
(30-50g)
- d) parówka, bułka z masłem, ketchup
OBIAD, w skład którego wchodzą:
- a) zupa (min. 250 ml): kaloryczność 200 kcal,
- b) drugie danie w tym: produkt węglowodanowy (200 g): ziemniaki, kasza, ryż, makaron, makaron spaghetti bądź np. kluski śląskie, kopytka, pierogi z serem, naleśniki z serem lub dżemem, placki ziemniaczane; produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego – gotowy min. 120 g (mięso np.: sztuka mięsa, udziec kurczaka, pierś z indyka, kotlet schabowy, stek
z piersi kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp., bądź ryba (filet płat, bez ości) – gotowa
120 g), - c) surówka, jarzyny gotowane 100 g (asortyment podawanych warzyw i owoców powinien być różnorodny),
- d) kompot lub sok z produktów świeżych i pełnowartościowych (200 ml).
PODWIECZOREK (do wyboru w kolejnych dniach):
- a) owoc – min. 200 g
- b) drażdżówka – min. 80g
- c) jogurt – 150 g
- d) kanapki – jak powyżej
- e) wafle ryżowe 10 g i owoc/warzywo 100 g
- f) chrupki kukurydziane 10 g i owoc/warzywo 100 g
- g) ciasto z owocami – 60 g
Wyżej wymienione z wyszczególnieniem alergenów.
- Trzy razy w tygodniu ma być przygotowany obiad mięsny (z pełnowartościowym białkiem zwierzęcym), dwa razy w tygodniu danie jarskie bezmięsne (zawierające produkt białkowy, np.: ryba, jaja kurze, ser).
- Wykonawca zobowiązuje się do nie stosowania gotowych potraw konserwowych oraz dostępnych na rynku ulepszaczy smaków, jak również gotowych dań w torebkach.
- Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od zamawiającego
(np.: posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej, bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików). - Wykonawca odpowiedzialny jest za dostarczenie dekadowego jadłospisu, w tym oddzielnie jadłospisu dla dzieci i uczniów z alergią pokarmową, bezmlecznych i innych alergików. Sporządzone przez Wykonawcę jadłospisy powinny być urozmaicone i różnorodne (powinny uwzględniać wszystkie produkty określone w pkt. 7). Jadłospisy powinny być dostarczone do Zamawiającego (dyrektora placówki oświatowej), o którym mowa w pkt. 25 na 5 dni przed okresem jego obowiązywania. Jadłospisy powinny być różne dla każdego dnia w okresie dekadowym.
- Zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę.
- Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania obiadów o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, zgodnie z normami bezpieczeństwa i standardami HACCP oraz przepisami zawartymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154).
- Wykonawca przy realizacji zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania Zaleceń i Norm obowiązujących i zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia, a także zasad zdrowego żywienia oraz zasad żywienia zbiorowego, jak również jakości i zgodności z warunkami umowy.
- Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów.
- Obiady mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w Ustawie
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.: Dz.U. z 2017 r., poz. 149 z późn. zm.) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom
i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). - Obiady muszą być przygotowywane przez osoby posiadające zaświadczenie lekarskie
z badań przeprowadzonych do celów sanitarno – epidemiologicznych w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno – sanitarne dla zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu posiłki, środki spożywcze. - Wydawanie obiadów leży po stronie Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do odbioru, wywożenia i utylizacji odpadów związanych
z usługą żywienia i ponosi tym samym odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz ponosi koszty z tym związane zgodnie z Ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r.
o odpadach (Dz.U. z 2018 r., poz. 992 z późn. zm.). - Wykonawca zapewnia mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach termosów
i opakowań, w których będą dostarczane posiłki, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP. - Wykonawca jest gotowy do realizowania przedmiotu zamówienia w przypadku zakłócenia procesu technologicznego (z przyczyn niezależnych, braku energii elektrycznej, braku wody itp.) wytwarzanych posiłków-wykonawca zobowiązany jest przedstawić alternatywną propozycję dostarczanych posiłków np. suchy prowiant.
- Wykonawca jest zobowiązany do przechowywania próbek obiadów do celów sanitarno – epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.
- Rozliczenie następować będzie za faktycznie dostarczone obiady według ceny, podanej
w ofercie cenowej. W przypadku wykonywania zmniejszonego zakresu usługi, niż wskazany w przedmiocie zamówienia, Wykonawcy nie przysługuje roszczenie o zlecenie niewykonanej części usługi. - Wykonawca zobowiązuje się do wystawiania comiesięcznych faktur VAT z terminem płatności 14 dni. Faktura VAT jest wystawiana na podstawie zatwierdzonego przez Zamawiającego zestawienia liczby obiadów przygotowanych i dostarczonych przez Wykonawcę w danym miesiącu.
- Przedstawicielem Zamawiającego będzie Magdalena Szczepaniak - Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kokaninie lub osoba przez niego upoważniona.
- Za realizację przedmiotu zamówienia Wykonawca wystawi fakturę VAT Nabywcy, którym jest:
Nabywca: Gmina Żelazków Żelazków 138 62-817 Żelazków NIP 9680861035 |
Odbiorca: Zespół Szkolno-Przedszkolny w Kokanine Kokanin 67, 62-817 Żelazków |
- W sytuacjach szczególnych (np. zorganizowane wyjazdy dzieci), Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inną formę przygotowania posiłków np. suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw.
- Przewiduje się możliwość zmniejszenia zamówionej ilości obiadów na dzień przed dostawą ze względu na zmniejszoną liczbę dzieci w szkole/przedszkolu w danym dniu (zwolnienia lekarskie, inna podobna nieobecność). W związku z nieprzewidzianym wzrostem lub spadkiem liczby dzieci korzystających z obiadów w trakcie trwania roku szkolnego, zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych obiadów, w stosunku do ilości określonych w umowie. Okoliczność taka nie może być powodem wypowiedzenia umowy oraz stanowić podstawy do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw.
- O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy spełniający następujące warunki:
- przedstawią aktualny odpis właściwego rejestru/ aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,
- posiadają uprawnienia do wykonania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, w tym: aktualne zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opinie, oświadczenia, decyzje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, w zakresie zatwierdzenia świadczenia usług cateringowych obejmujących produkcję i przewóz posiłków,
- posiadają odpowiednią wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i personelem zdolnym do wykonania zamówienia,
- znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia.
- WYKAZ OŚWIADCZEŃ I DOKUMENTÓW, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:
- a) aktualny odpis właściwego rejestru lub aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej (wystawione nie wcześniej niż 3 m-ce przed terminem składania ofert),
- b) oświadczenie o spełnieniu warunków wymienionych w punkcie 29,
- c) dokumenty wymienione w pkt. 29 pkt.b, w tym poświadczające posiadanie uprawnień do wykonywania działalności.
- OPIS SPOSOBU OBLICZANIA CENY I PRZYGOTOWANIA OFERTY
- Cena za wykonanie przedmiotu zamówienia jaką podaje w swojej ofercie Wykonawca jest to cena wyrażona w wartości brutto PLN.
- Cenę oferent określa w oparciu o kalkulację własną, zgodnie z formularzem ofertowym znajdującym się w załączniku do niniejszego zapytania o cenę.
- Cena oferty przedstawia cenę (brutto) za pakiet całodziennego wyżywienia dla jednego dziecka w wieku przedszkolnym i oddzielnie cenę (brutto) obiadu dla ucznia szkoły podstawowej.
- Wykonawca zawrze w cenie brutto wszystkie koszty niezbędne dla prawidłowego i pełnego wykonania zamówienia, dostarczenia posiłków bezpośrednio do placówki oświatowej (transport, załadunek, rozładunek).
- Ofertę należy sporządzić w formie pisemnej na załączonym formularzu „Formularz oferty
wykonawcy”.
- Ofertę Wykonawca składa w zaklejonej w sposób trwały kopercie oznaczonej hasłem:
PRZYGOTOWANIE I DOSTARCZANIE POSIŁKÓW (USŁUGA CATERINGOWA)
DLA DZIECI I UCZNIÓW UCZĘSZCZAJĄCYCH DO
ZESPOŁU SZKOLNO - PRZEDSZKOLNEGO W KOKANINIE
NIE OTWIERAĆ PRZED SESJĄ OTWARCIA OFERT
- OSOBY UPOWAŻNIONE DO KONTAKTU W SPRAWIE OGŁOSZENIA
Osobami uprawnionymi do kontaktu z Wykonawcami są:
- Magdalena Szczepaniak – Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kokaninie
(tel. 62 761 29 21),
adres e.mail: sekretariat@zspkokanin.pl.
VII. MIEJSCE I TERMIN SKŁADANIA OFERT
Oferty należy składać w Zespole Szkolno -Przedszkolnym w Kokaninie,
Kokanin 67, 62-817 Żelazków w terminie do dnia 26 sierpnia 2021 r. do godz. 15:00 w zamkniętej kopercie.
Załączniki:
- Formularz ofertowy wykonawcy
Załączniki
- Formularz ofertowy (15.74 KB)
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | Zepół Szkolno - Przedszkolny w Kokaninie |
---|---|
Data utworzenia: | 2021-08-02 |
Data publikacji: | 2021-08-02 |
Osoba sporządzająca dokument: | Magdalena Szczepaniak |
Osoba wprowadzająca dokument: | MS |
Liczba odwiedzin: | 638 |